Korpa 0

Kamilo Hose Sela

Kamilo Hose Sela I Trulok (Camilo José Cela) (1916–2002), pesnik, romanopisac, pripovedač, putopisac, esejist i novinar, rođen je u pokrajini Galiciji, u malom mestu Irija Flavija, u kojem se danas nalazi njegova zadužbina. Njegova porodica se 1925. preselila u Madrid, gde je kratko studirao medicinu, ali je napustio studije, zašao u krugove poznatih pisaca i intelektualaca i počeo da piše. Prvo veliko delo, „Porodicu Paskvala Duartea”, objavio je 1942. Uprkos uspehu romana, zbog problema s Crkvom, drugo izdanje biva zabranjeno. Ubrzo je prekinuo i studije prava i konačno se opredelio za književnost. „Košnica”, objavljena 1951, smatra se kamenom temeljcem modernog španskog romana. U postfrankističkoj epohi, kao pristalica desno-konzervativnih nazora, učestvovao je u političkom životu zemlje kao senator. Godine 1955. preselio se na Majorku, gde je godinu dana kasnije osnovao veoma cenjen časopis „Papeles de Son Armadans”.

Član Španske kraljevske akademije postao je 1957.

Istaknuta dela su mu „Hristos protiv Arizone”, „Mazurka za dva mrtvaca”, „Putovanje u Alkariju”, „Krst Svetog Andreasa”, „Šimširovina”, „Gospođa Koldvel razgovara sa sinom”.

Njegova književna dela odlikuje eksperimentisanje i inoviranje forme i oblika. Dobitnik je najprestižnijih književnih priznanja kao što su nagrada „Princ od Asturije” 1987, Nobelova nagrada 1989. i Servantesova nagrada 1995.

Kralj Huan Karlos I dodelio mu je 1996. naslednu plemićku titulu markiza od Irije Flavije.