Korpa 0

Miroslav Penkov

Miroslav Penkov, rođen je 1982. u Gabrovu, u Bugarskoj. Kao četvorogodišnjak se sa porodicom preselio u Sofiju, gde je završio Prvu gimnaziju na engleskom jeziku (First English Language High School). U SAD se preselio 2001, gde je završio studije psihologije i master studije lepih umetnosti na Odseku za kreativno pisanje Univerziteta Arkanzas.

Njegove priče, prevedene na preko dvadeset jezika, osvojile su Međunarodnu BBC-jevu nagradu za pripovetku 2012. i nagradu Sadern rivjua „Judora Velti”. Objavljivane su i u Pablik spejsu, Granti, Orionu, Sandej tajmsu, antologiji Najboljih američkih pripovedaka (The Best American Short Stories, 2008), koju je priredio Salman Ruždi, te u zbirci dobitnika nagrade PEN/„O. Henri” iz 2012, kao i u antologiji Najbolja američka dela po slobodnom izboru (The Best American Nonrequired Reading) iz 2013.

Istočno od Zapada, zbirka priča, njegova prva knjiga, objavljena je u SAD i u još šesnaest zemalja. Godine 2012. bila je uvrštena u uži izbor za Međunarodnu nagradu „Vilijam Sarojan” i nagradu „Stiven Tarner” za prvu knjigu fikcije Instituta za književnost u Teksasu. Autor ju je preveo na bugarski, i te godine je bila najprodavanija knjiga u Bugarskoj.

Tokom 2014–15, Penkov se kao pisac usavršavao pod mentorstvom Majkla Ondačija u okviru programa Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative.

Njegov debitanski roman Stork Mountain, pisan na engleskom i bugarskom, objavljen je 2016.

Po njegovoj priči „Fotografija sa Juki” snimljen je igrani film u bugarsko-japanskoj koprodukciji, u režiji Lučezara Avramova, i premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji marta 2019, te osvojio nagradu publike u kategoriji međunarodnog i balkanskog filma.

Miroslav Penkov je i vanredni profesor na Odseku za kreativno pisanje pri Univerzitetu Severnog Teksasa i urednik fikcije u Amerikan literari rivjuu.