Korpa 0

Marlon Džejms

Marlon Džejms (Marlon James, r. 1970) je jamajkanski pisac koji je dosad objavio četiri romana: „John Crow’s Devil” (2005), „The Book of Night Women” (2009) i „Kratku povest sedam ubistava” (2014) i “Black Leopard, Red Wolf (The Dark Star Trilogy)“ (2019). Rođen je u Kingstonu, gde su mu roditelji bili zaposleni u policiji – otac kao pravnik, a majka kao detektiv, oboje zaljubljenici u književnost. Diplomirao je jezik i književnost 1991. godine na Univerzitetu Zapadnih Indija. Jamajku je napustio nedugo potom da bi se, po sopstvenim rečima, udaljio od homofobične, ekonomski beznadežne sredine.

Magistrirao je kreativno pisanje na Univerzitetu Vilks u Pensilvaniji. Predaje književnost i kreativno pisanje na koledžu „Makalister” u Minesoti. Kao svoje književne uzore, osim pisaca poput Salmana Ruždija, navodi i muzičare kao što su Bob Marli i Piter Toš. Premda ga, u pogledu stila, porede i s Kventinom Tarantinom, njegovom izrazu, visceralanom i sirovom, bez sumnje obilatom brutalnošću i nasiljem, ne manjka saosećanja i katarze. Poetičan je koliko i svirep.

Dobitnik je brojnih nagrada. Za „The Book of Night Women” dodeljene su mu Nagrada Nacionalnog kružoka književnih kritičara (2009), Dejtonovska književna nagrada za mir (2010), Književna nagrada Minesote (2010) i Srebrna Masgrejvova medalja Jamajkanskog instituta (2013), a za „Kratku povest sedam ubistava“ ovenčan je Nagradom Nacionalnog kružoka književnih kritičara (2014), Književnom nagradom „Anisfild-Vulf” (2015), Nagradom „OCM Bocas” za karipsku književnost (2015), Nagradom „Men Buker” (2015) i Nagradom „Zeleni karanfil” (2015).