Korpa 0

Lemi Kilmister

Lemi Kilmister

Ijan ’Lemi’ Kilmister (Lemmy Kilmister, 1945-2015), pevač, muzičar, kompozitor i šoumen, bio je član rok grupa Opal Butterfly, The Rocking Vikars, Sam Gopal i Hawkwind, kao i pratećeg benda pesnika i izvođača Roberta Kalverta, pre nego što je 1975. osnovao rok sastav Motörhead, čiji je album “No Sleep ’til Hammersmith”, nošen slavom svog prethodnika “Ace of Spades” i reputacijom benda s do tada nečuvenim stilom sviranja i tekstovima pesama, 1981. dospeo na vrh britanske top-liste albuma.

Od tada se još Motörhead smatra jednim od najvažnijih i najuticajnijih rok sastava, a sam Lemi, čiji je vokal za mnoge “jedan od najprepoznatljivih glasova u rok muzici”, zadobija status jedne od najupečatljivijih rokenrol ikona, pa čak i samog otelotvorenja, personifikacije rokenrola.

Čuven po bespoštednom odavanju čarima životnih užitaka i po neiscrpnom smislu za humor i istoj takvoj usrdnosti, Lemi je i danas mnogima nezamenjivi uzor, a njegov uticaj na popularnu kulturu – prvenstveno kroz muziku, a potom i razna njegova pojavljivanja na filmu, video-igricama, televizijskim programima – bespogovorno je nemerljiv.