Korpa 0

Debi Hari

Debora En Hari, poznatija kao Debi Hari (Debbie Harry, Majami, 1. jul 1945) američka je pevačica, model, glumica i autorka pesama, široj javnosti poznatija kao pevačica novotalasnog benda Blondie. Zajedno sa bendom postigla je veliki komercijalni uspeh, a veliki broj njenih muzičkih izdanja našao se na vrhovima top-lista u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i drugim zemljama u periodu od 1979. do 1981. godine.

Rođena je u Majamiju, a usvojena je u Nju Džerziju. Nakon pohađanja fakulteta radila je na velikom broju poslova, bila plesačica, sekretarica i Plejboj zečica, pre nego što se oprobala u muzici. Bila je jedan od osnivača benda Blondie 1974. godine u Njujorku, sa kojim je stvorila specifičan muzički stil i naširoko cenjen diskografski opus.

Godine 1981. objavila je prvi solo album pod nazivom KooKoo, ukupno pet studijskih albuma i tri kompilacijska. Nakon pauze od muzike, Debi se posvetila glumačkoj karijeri i pojavila u velikom broju filmova, ukljujući Videodrom, Lak za kosu, Moj život bez mene, Zemlja policajaca, Spun i u mnogim drugima.

Bend Blondie se krajem devedesetih godina ponovo okupio i objavio nekoliko albuma, a Hari je pored muzičke karijere, nastavila i glumačku.