Korpa 0

Barbara Makeda Blejk Hana

Barbara Makeda Blejk Hana (Barbara Makeda Blake Hannah) jamajkanska je književnica, novinarka, scenaristkinja, filmska producentkinja, rediteljka, javni govornik i jedan od najcenjenijih istoričara kulture Jamajke. Ispisala je istoriju 1968, kada je kao prvi crni televizijski novinar u Britaniji izveštavala za televiziju „Temz“, da bi potom sarađivala sa televizijama BBC, ATV iz Birmingema i Kanal 4. Izabrana je za nezavisnog, prvog rastafarijanskog senatora u sazivu Skupštine Jamajke 1984–1988.

Njeno delo „Rastafari – The New Creation”, prvi put objavljeno 1982, prva je knjiga o rastafarijanstvu iz pera aktivnog pripadnika vere, a do danas je doživela sedam izdanja. Za svoj roman „Mesec ima svoje tajne” Blejk Hana je inspiraciju našla u nacionalnoj heroini Neni iz plemena Maruna.

Etiopsko krunsko veće dodelilo joj je 1998. Zlatnu stoletnu nagradu Adove za zalaganja u ime globalne rastafarijanske zajednice, a 2011. je osvojila nagradu BEFFTA za životno delo za rad u medijima i novinarstvu. Dobitnik je i visokog nacionalnog priznanja Jamajke – prijem u Red izuzetnih 2018. Držala je predavanja o karipskoj kulturi na Hrišćanskom univerzitetu u Teksasu, Univerzitetu u Njujorku – na Odseku za postdiplomske studije kulturne antropologije, Bečkom univerzitetu, Univerzitetu Antila, Kingstona i Gvajane, Univerzitetu Devičanskih ostrva, Međunarodnom univerzitetu u Floridi i dr.